NotÝcies

XIV Premi CAC a l'escola

4t de primÓria

Els alumnes de 4t de l’escola Vedruna Manlleu hem guanyat el Premi dels XIV Premis el CAC a l’escola amb el projecte De la imatge fixa al moviment presentat a la subcategoria Educació primària cicle mitjà i cicle superior.

L’experiència va sorgir d’una banda de la necessitat d’actualitzar la programació de l’àrea de plàstica i de l’altra, de la proposta de participar en un taller de pixilació en el marc del Festival de Curtmetratges de Manlleu (www.manlleufilmfestival.com).

Pel que fa a la programació d’Educació plàstica es volia introduir noves propostes, que fugissin de làmines de dibuix i que portessin a experimentar altres formes d’expressió artística i conèixer altres tècniques.

D’altra banda, la proposta del taller de pixilació va fer pensar que els alumnes estan molt acostumats a fer servir càmeres de fotografia digital així com consumir pel·lícules i altres productes audiovisuals sense preguntar-se com funcionen o com es produeixen.

El taller de pixilació ens permetria conèixer una de les primeres tècniques d’animació, era l’oportunitat per conèixer també l’origen i els fonaments de la fotografia.

En aquest punt es van plantejar introduir la fotografia com a mètode d’expressió artística a l’àrea de plàstica i així dotar als alumnes de coneixements previs per tal que quan participessin al taller d’animació coneguessin el funcionament de la imatge fixa com a pas previ de la imatge en moviment.

Així doncs l’experiència va consistir en un recorregut per la història de la fotografia des l’origen de la fotografia analògica fins a la imatge en moviment. Durant el projecte els alumnes van treballar la historia de la fotografia i la cambra fosca o el concepte de positiu i negatiu. L’activitat estrella va ser la construcció d’una càmera fosca amb una caixa de cartró i capturar imatges de la plaça de Manlleu amb la tècnica de la fotografia estenopeica, que seguidament van revelar al laboratori i van fer-ne el positiu. Aquestes imatges es van exposar al centre durant el segon trimestre.

Els alumnes van experimentar amb joguines òptiques com el zoòtrop o el praxinoscopi per entendre com es fa el moviment i finalment van participar en el taller de pixilació organitzat pel Festival de Curtmetratges de Manlleu.

PROJECTE DE LA IMATGE FIXA AL MOVIMENT from Vedruna Manlleu on Vimeo.